Птича малария

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Птича малария се нарича заболяване при птиците, причинявано от вътреклетъчен паразит, разрушаваш еритроцитите на кръвта. Причинява се от родствен на маларията при бозайниците плазмодии, наречен Plasmodium relictum.

Етиология[редактиране | редактиране на кода]

Основният причинител на птичата малария е едноклетъчен паразит протозой наречен Plasmodium relictum. Той се среща основно в тропическите райони на света. Съществуват още два вида плазмодии от видовете Plasmodium anasum и Plasmodium gallinaceum, които са доста по-рядко срещани с изключение на единични случаи в крупни птицеферми.

Епизоотология[редактиране | редактиране на кода]

Вектор на заболяването са комари. Типичен пример за това е комарът от вида Culex quinquefasciatus, който е интродуциран на Хавайските острови и се превръща в основен вектор на заболяването там. Този факт довежда до сериозна заплаха на местните птичи популации. Подобна човешка намеса в пренасянето на нови видове животни и болести може да застраши сериозно ендемични видове на планетата.

Патогенеза и клинични признаци[редактиране | редактиране на кода]

Посредством слюнката при ухапване от комар, плазмодият попада в организма и започва да се възпроизвежда в червените кръвни телца (еритроцити). В резултат на това те се разрушават и нивото им в кръвта бързо започва да спада. Намаляват приносителите на кислород до тъканите и поради тази причина организма бързо отслабва и се стига до смърт.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

((en)) Plasmodium relictum Архив на оригинала от 2011-06-11 в Wayback Machine.