Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2009 00:13 - ЗАЩО МЮСЮЛМАНИТЕ НЕ ЯДАТ СВИНСКО? - 1
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 18727 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 03.10.2009 00:22


        Понятието вяра /в арабския език думата "Иман" е производна от корена на думите "подсигуряване на безопасност"/ в съзнанието на мюсюлманите е свързано преди всичко със Знанието. Затова постигането на "безопасност под сянката на Аллах" предполага съответно безпрекословно изпълнение на Божествените закони и предписания. 
       Предписанията, имащи отношение към грижата за здравето на човека, съдържащи се в Свещената Книга, се потвърждават чрез многогодишния опит, а също така и от научни факти. 
       Едно от тези предписания е забраната отнасяща се до свинското месо: Такова предписание има и в Библията:        "Макар, че копитата на свинята се раздвояват, тя не е преживно животно, тя е нечиста за вас; не яжте месото й и не се приближавайте до трупа й." /Библия; 14:8/ . . . . .

  Медицински аспекти на забраната
         Въздържането от употреба на свинско месо - това е проява на загриженост за собственото здраве. Поради това, че то се явява най-алчното и нечистоплътно животно, което изяжда настървено абсолютно всичко, включително човешки екскременти, прасето се явява развъдник на микроби и паразити, а месото му е източник на много опасни болести. Ние можем да предположим, че една от основните причини за забраната на консумация на свинското месо е била трихенелозата /Trichinella spiratis/.
       Човек се заразява при консумацията на месо, което не е добре термично обработено.       
       Съдържащите се в свинското месо кисти с живи личинки дават началото на възрастните индивиди в тънките черва на човека. Възрастните личинки проникват с потока кръв в мускулните тъкани и там на свой ред образуват кисти. Признаци на заболяването се проявяват две седмици след заразяването, с висока температура, силни болки в мускулите, оток на меките тъкани. Възможно е поражение на нервната система /енцефалит/, на сърдечния мускул /миокард/ и други тежки увреждания.

       Съвременната медицина не разполага с ефективни медикаменти против трихенелозата. Затова единствения надежден начин да се предпазим от заразяване е профилактика и отказ от консумация на свинско месо. Въпреки че месото в търговската мрежа подлежи на обезателно изследване за трихенелоза, няма абсолютна гаранция. Пример за това може да ни послужи пламналата епидемия от трихенелоза в Москва едва преди няколко години.
       Продължавайки списъка с микроби и паразити, които съдържат свинското месо, а също така и болестите, които те предизвикват е необходимо да отбележим, че много от тях в настоящия момент са неизлечими.
       Taenia solium /свинска тения/ се развива в резултат на инвазия на главния мозък на паразитните личинки в стомашно-чревния тракт на свинската тения и представляват 1 - 1,3% от обема на вътрешните процеси. Онкосферата на паразита попада в големия кръг на кръвообращението чрез лигавицата в съдовете на главната венозна система и се разнася по целия организъм, като поразява различни органи, в това число и главния мозък. Неврологичните симптоми се характеризират с различни огнища. Често се развива епилептичен синдром, изразен с признаци на менингит и повишено вътрешно-черепно налягане. 
       АСКАРИДИ - могат да бъдат причина за апандисит, жълтеница, разстройство в храносмилането.
       Schitosoma japonicum - предизвиква кръвотечение, анемия, при евентуално проникване на личинки в главния или гръбначния мозък може да настъпи парализа или смърт.
       Paragomines westermani - заразата му води до кървене на белите дробове.
       Paciolepsis buski - предизвиква разстройство в храносмилането, изтощаваща диария, общо подуване.
       Clonorchis sinensis - предизвиква жълтеница.
       Metastrongylus apri - причинява бронхит, възпаление на белите дробове.
       Giganthorinchus gigas - води до анемия.
       Balatitidum coli - предизвиква остра дезинтерия, изтощава организма.
. . . . .
  Бактериални заболявания
         Туберколоза
       Fusiformis necrofulus - предизвиква трудно лечимо гъбично поражение на долните крайници.
       Salmonella cholera suis - холера.
       Бруцелоза - води до трайна загуба на трудоспособността. 
         Свински червен вятър
. . . . .
  Вирусни заболявания
       Toxoplasma goundii /токсо-плазмоза/ - особено опасно заболяване.        Бебе, което е родено от заразена майка, често умира няколко дни или седмици след раждането си. Ако оцелее, то у него може да настъпи глухота или слепота. При възрастните хора предизвиква хронична треска придружена с уголемяване на черния дроб, сливиците, пневмония, церебрално гръбначен менингит, увреждане на зрението и слуха. Хора, които ядат свинско месо, по-често страдат от затлъстяване в следствие високото съдържание на мазнини в него. Нивото на холестерол в кръвта им често е повишено, и те са по-податливи на атеросклероза, което е причина за заболяване на сърдечносъдовата система, нарушено кръвообращение на мозъка и др.
       Свинското месо трудно се храносмила, което е причина за много хронични заболявания на храносмилателния тракт. Гнойни поражения на кожата също се наблюдават при тези, които консумират свинско месо.
       Навярно ще ви бъде интересно да прочетете и за изследванията касаещи хидролизата на свинската мас и нейното натрупване в човешкия организъм. Предполага се, че при употребата на месо от тревопасни животни, тяхната мазнина се поддава на хидролиза и след това повторно се преработва и се натрупва като човешка мазнина. В същото време свинската мазнина не подлежи на хидролиза и затова се натрупва в мастните тъкани на човека като свинска мазнина. Стопяването на тези мазнини в организма при случай на енергийна необходимост е затруднено, и като енергиен материал започва да се използва гликозата, която е предназначена за функционирането на мозъка, което води до чувство на хроничен глад. Създава се порочен кръг: при наличието на достатъчно запаси от мазнини в организма, човек изпитва глад, постоянно дъвчи нещо, без да може да се засити.




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4756672
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49113
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031