"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

"" was successfully added to your cart.

Виж любими Виж количката

Опасни инфекции, пренасяни чрез храните – бактерии

Автор: д-р Владимир Шишков
Последно обновяване на информацията: 28.09.2012 г.


Освен вирусите (вижте цялата статия ТУК) и някои по-едри паразити (вижте цялата статия ТУК), за които вече писахме, едни от най-масовите и често разпространени хранителни инфекции през летните месеци са бактериалните. Всъщност най-голямата част от хранителните епидемии през лятото се предизвикват именно от патогенни бактерии, пренасяни чрез храните. Затова инфекциите с популярни имена – салмонелоза, шигелоза, дизентерия, холера, ботулизъм и др. са отдавна навлезли в масовото съзнание и могат да се чуят в ежедневната реч.

Общото между всички тези заболявания е механизмът на заразяване – предимно чрез заразена храна и вода и фактът, че всички те се причиняват от патогенни бактерии.

Видове
Нека разгледаме малко по-подробно най-честите бактериални причинители на хранителни епидемии.

Най- разпространените причинители на хранителни токсикоинфекции в световен мащаб според всички статистики са бактериите от вида Salmonella, като измежду близо 2300 типа салмонели, най-опасни за човека са причинителят на коремния тиф (Salmonella typhi) и причинителят на паратиф (Salmonella paratyphi), като последната има три подтипа – A, B и C. За щастие те рядко се срещат в цивилизованите страни, където тези заболявания са отдавна ликвидирани и практически не се наблюдават. Други типове салмонела обаче като Salmonella typhimurium, Salmonella enteritidis и Salmonella Heidelbergi са много по-разпространени и често попадат в човешкия организъм поради факта, че се пренасят от много и различни животни. Техни преносители могат да бъдат риби, земноводни и влечуги, много диви и домашни птици, особено техните яйца. Голяма част от дивите и домашни животни като едър и дребен рогат добитък, свине, гризачи – мишки, плъхове, полевки и др. си предават заразата, контактувайки помежду си и след това я пренасят в домовете на хората, както и в различни складове, кухни, предприятия заразявайки храна, суровини, инвентар. Често самите животни не боледуват, а са само безсимптомни преносители на инфекцията. При човека също се случва безсимптомно носителство. Изявата на болестта зависи от индивидуалната възприемчивост и вирулентността на салмонелния щам. Най-благоприятна среда за своето развитие салмонелите намират в храни като супи, ястия с месо и яйца, рибни и морски ястия, комбинирани салати, ордьоври, желета, гарнитури, сосове, застройки, кремове, десерти, сладкиши и др. Когато заразата се съдържа в суровите животински продукти и директно попада в човешкия организъм, се говори за първично заразяване. Често обаче се получава и така нареченото вторично заразяване, при което тя се внася в хранителните продукти по време на технологичната им обработка, което може да стане при контакт със заразени гризачи, насекоми, персонал или инвентар. Друга причина за вторично заразяване е контакта на вече приготвената храна със заразени сурови хранителни продукти – затова основен хигиенен принцип трябва да бъде пълното разделяне и изолиране на готовата храна от хранителните суровини.

Салмонелозите протичат като гастроентероколити и клиничната им картина е много разнообразна. Обикновено започват с влошено самочувствие, главоболие, гадене, повръщане, болки в стомаха, а по късно и в цялата коремна област, тежка диария, висока температура, силно обезводняване, обща отпадналост. Заболяването протича за сравнително кратко време – 5-8 дни. Лечението е комбинация от антибиотици със средства, повлияващи конкретните симптоми. При преболедувалите често остават последствия – гастрити, колити, холецистити, абсцеси и т.н. Те обикновено остават носители на салмонелата за около месец, но понякога носителството след преболедуване може да достигне и година.

Други много чести хранителни токсикоинфекции се причиняват от стафилококите от вида Staphylococcus aureus (златист стрептокок), според статистиката те са на второ място по честота на инфекциите сред салмонелозите. Основен проблем при стафилококовите инфекции е фактът, че стрептококите са нормални обитатели на човешкия организъм и могат да бъдат открити в носа, гърлото и горните дихателни пътища, но също в млечните жлези и по кожата. Особено рискови са хората с малки гнойни огнища по кожата – ранички, пъпчици, фурункули и др., тъй като най-честият причинител на гнойните процеси там са именно стафилококите. Понякога обаче стафилококите могат да се поселят и в червата на гостоприемника. Заразата обикновено се предава по въздушно-капков път или чрез замърсени ръце от заразоносители, обикновено – персонал в хранителни заведения. По този начин могат да бъдат заразени разнообразни готови храни – супи, салати, сосове, готови ястия, ордьоври, гарнитури, сладкиши, десерти и др. Когато стафилококите попаднат в такава хранителна среда те масово се размножават и отделят специфични силно токсични вещества, наречени ентеротоксини. Именно ентеротоксините причиняват основните увреждания и симптоми при стафилококова токсикоинфекция. Те предизвикват тежък възпалителен процес в чревната лигавица. Освен това са много издържливи на термична обработка, като някои от тях издържат загряване до над 100 градуса по целзий, при което самите стафилококи загиват, но токсините им се запазват и продължават да действат дори в топлинно обработени ястия. Стафилококовата инфекция е типична хранителна интоксикация и се развива в рамките на 30 минути до 8 часа след консумацията на заразената храна. Тя има най-краткия инкубационен период в сравнение с другите хранителни инфекции. Започва внезапно с прилошаване, гадене, бурно фонтаноподобно повръщане, коремни болки и понякога диария. Кръвното налягане рязко спада до критични стойности, организмът се обезводнява, но температурата не се повишава, дори може да се понижи. Болните се оплакват от слабост, главоболие, световъртеж, обливат се в студена пот, може да изпаднат в колапс. По-тежко протича заболяването при децата. В повечето случаи то протича за 24-48 часа и рядко води до сериозни усложнения, но е много неприятно. Лечението отново е комбинация от подходящ антибиотик и симптоматични средства.

Други чести причинители на хранителни инфекции са бактериите от вида Shigella, които причиняват така наречената бактериална дизентерия. Това инфекциозно заболяване е характерно само за хората – животните не боледуват и не го пренасят. Бактериите се поселват в дебелото черво на хората и започват да се отделят с фекалиите на болните или безсимптомни заразоносители. Те са чувствителни при температури над 70 градуса по Целзий и загиват при обичайната топлинна обработка на храните. Най-често инфекцията се предава по фекално-орален път, но е възможен и така нареченият контактно-битов механизъм, чрез предмети, докосвани от неизмитите ръце на заразоносител – салфетки, чинии, чаши, прибори за хранене, дръжки на врати и др. Други източници на заразата могат да бъдат сурови зеленчуци и плодове, поливани с отпадни или замърсени води и недобре измити преди консумацията, морски и речни продукти, добивани от замърсени води, дори боза, в която е попаднала замърсена вода.

Много активни преносители на шигелозата са и мухите, които кацат по отходни места, а след това замърсяват храни и предмети, кацайки върху тях. Затова борбата с мухите и недопускането им в помещения с хранителни продукти е много важна. Като типична хранителна инфекция шигелозата, наподобява салмонелозата като протичане и затова двете понякога се бъркат. Микробиологичната диагностика на проби от замърсените храни или предмети е решаваща. Лечението отново е антибиотично, с подходящи симптоматични средства.

Една по-рядка, но изключително опасна токсикоинфекция е ботулизмът, причиняван от Clostridium botulinum. Този микроб принадлежи към семейство Bacillaceae, а рода е Clostridium. Той образува спори, които са изключително устойчиви на физически и химически въздействия – издържат на много високи и ниски температури, силни антисептични препарати и загиват само при същинска стерилизация (загряване до 121 градуса по Целзий при налягане от една атмосфера за не по-малко от 15 минути).

Той е анаеробен, което означава, че може да се развива само в безкислородна среда, затова най-опасни са консервираните продукти – месни, рибни, растителни консерви, но също и колбаси и саздърми в обвивки с голям диаметър. Невротоксинът, който отделя Clostridium botulinum е известен като най-силнодействащата природна отрова и само един грам от него може да причини смъртта на милиарди бели мишки. Той е 100 000 пъти по-смъртоносен от бойното отровно вещество зарин. За щастие не е много термоустойчив и се разрушава при загряване от 100 градуса по Целзий за 3 минути. Ботулиновата интоксикация протича много тежко, тъй като токсинът уврежда всички отдели на нервната система – централна, периферна, вегетативна и може да причини тежки нарушения на дихателната и сърдечно-съдовата дейност. Инкубационният период е от 2 часа до 14 дни и зависи от дозата на погълнатия токсин. В началото започва с леко неразположение и стомашни болки, но картината бързо се влошава – появява се двойно виждане, силно главоболие, затрудняват се слюноотделянето, гълтателния рефлекс, говорът, скелетната и гладката мускулатура губят тонус, нарушава се дихателния ритъм, започва парализа на чревната перисталтика. Кожата става суха и бледа, до сивкава. Говорът става хриплив и беззвучен, болният е в пълно съзнание, но чувства замаяност, стягане в гърлото и гръдната област, дихателни затруднения и изключителна отпадналост. Заболяването продължава 10 и повече дни. Ако спешно не се предприеме специфично лечение, смъртността е висока, фаталният изход настъпва поради парализа на дихателния център. Специфичното лечение се извършва с антитоксични противоботулинови серуми, като към тях се добавят симптоматични средства. Не се препоръчва антибиотично лечение.

Накрая, нека кажем няколко думи и за един изключително разпространен в човешкия организъм бактерии, какъвто е Escherichia coli, който е типичен представител на така наречените условно патогенни микроорганизми. При нормални условия в чревния тракт на всеки човек могат да бъдат открити десетки милиони Escherichia coli в 1 грам чревно съдържимо. Само някои от многобройните щамове обаче са патогенни за човека и могат да предизвикат заболявания, когато попаднат в човешкия организъм чрез поемане на храна, в която са се намножили твърде много. Клиничната картина при тези заболявания може да наподобява токсикоинфекция, дизентерия или гастроентероколит. Някои щамове E. coli могат да отделят ентеротоксини, които са термостабилни и термолабилни (издържат или се разрушават при висока температура). Ентеротоксините могат да предизвикат многократни повръщания и симптоми на обща интоксикация на организма. Други могат да увредят чревната лигавица и да предизвикат симптоми, подобни на дизентерията, предизвиквана от Shigella. Описано е типично заболяване с диарични изхождания и ентероколит, причинявано от патогенни щамове на Escherichia coli и известно като „болест на пътешественика”. То засяга предимно европейци, пътуващи в източно-азиатския тихоокеански тропически пояс и не се наблюдава у местното население.

И така, опитахме се да бъдем полезни, като споменахме и описахме накратко някои от най-разпространените и опасни бактериални причинители на инфекциозни болести, пренасяни чрез храните, особено през летните месеци. Нека не забравяме обаче, че най-сигурната защита срещу тези инфекции остават превантивните мерки, свързани с добрата лична и комунална хигиена – редовното измиване на ръцете, доброто почистване и обеззаразяване на всички прибори, съдове и контактни повърхности, добрата кулинарна обработка на храните, стриктният качествен контрол по цялата верига на тяхното производство, транспорт и съхранение.

Летните хранителни инфекции рядко са опасни и смъртоносни, но са изключително неприятни и понякога водят до хронични усложнения, затова е небходимо да се познават добре - както техните причинители, така и картината на заболяванията и начините за излекуването им. Така ще можем да се наслаждаваме на лятото, без излишен риск за здравето ни, както и здравето на нашите близки хора.

Добър ефект за третирането на бактериалните инфекции дава и био-резонансната фрек-терапия, която унищожава и елиминира бактериите в организма на човека по един достъпен, безболезнен, безвреден и ефективен начин.

Медицински център "Здравословен живот" започва есенния сезон с голям диапазон от нова диагностична и терапевтична апаратура: био-резонанс, био-скенер, био-резонансен уред „Фрекс” за лечение на огромен брой инфекции, вируси, паразити, както и йонен детоксикатор за изчистване на важните системи във вашето тяло. Побързайте да си направите нужната консултация с наш специалист и посрещнете хладното време здрави, силни и подготвени.

Ето ги и цените: био-резонанс изследване + консултация и назначаване на програма - 80 лв.; био-резонансната терапия с уреда "Биорезонансна терапия - Фрекс" - за един сеанс/процедура - 20 лв., за три последователни сеанса/процедури - 45 лв., за пет процедури - 70 лв., а за 10 сеанса - 120 лв.; изследвате с био скенер - 40 лв.; детоксикация - 20 лв. Прегледите се осъществяват след предварително записване на час. Може да се регистрирате ТУК или да се свържете с Венета Маркова на телефон: 0888 77 22 65.

За консултация или изготвяне на лична диета или програма за хранене и здравословен живот, моля свържете се с д-р Шишков на 0885 580 580 или му пишете по електронната поща.

Вижте също:

Бавен метаболизъм? Kак да го събудите от първата закуска...

Портал / Статии

Ще споделим няколко полезни съвети за бърз метаболизъм от Алче Неро Италия. Припомняме, че последните проучвания също разкриват, че не по-малко важно е кога да се храним, а не само какво и кога. Моментът на събуждане, сутрин, е решаващ за нашия метаболизъм. Как правим закуската е първият сигнал, който даваме на организма: ако я пренебрегнем или още по-лошо – пропуснем, това ще се отрази негативно на целия ни ден. Ако не ядем достатъчно за закуска,...

Няколко причини, защо да си създадем навика да пием вода през деня

Портал / Статии

1. За намаляване на теглото: Водата може да замени висококалоричните газирани напитки , соковете с много захар и консерванти , енергийните напитки, а в нея няма никакви калории... Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! 2. За повече енергичност : Дехидратацията намалява енергията...

Няколко от най-здравословните храни

Портал / Статии

Пълноценният , здравословен и стриктен хранителен режим е все по-необходим в забързаното ни ежедневие изпълнено със стрес и множеството враждебни фактори от околната среда ,които атакуват имунитета ни ежедневно. Когато се образоваме по темата и приложим усилия да въведем повече сурови и богати на витамини храни помагаме на себе си да се чувстваме по-енергични , по-здрави и сме в крак с тенденциите на храненето в целия свят. Ето няколко предложения...