БГ Лов Форум: Бабезиоза-та - БГ Лов Форум

Към съдържанието

Страници 1 от 1
  • Не можете да публикувате нова тема
  • Не можете да пишете в тази тема

Бабезиоза-та още една коварна болест

#1
Потребителя е офлайн   HERZLE 

  • Платинен Потребител
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 2519
  • Регистр: 18.02.08
Бабезиоза-та или известната още като "кучешка малария" е инфекциозна болест при кучето, която се пренася чрез кърлежите. Тя действа като паразит за червените кръвни телца, причинява разрушаването им и води до анемия (малокръвие) в различна степен.
Пренасянето става от кърлежи и трае от 48 до 72 часа, като в по-редки случаи може да бъде и около 3 седмици. При експериментални условия това може да стане и до 12 часа.
Болестта протича в остра форма, с температура и при неправилно или ненавременно лечение има фатален край. Диагнозата се поставя след микроскопично изследване на кръвта.
Симптомите при наличието на бабеоза са общо влошено състояние на кучето, температура, загуба на апетит, а от там и на тегло, апатия, а на по-късен етап анемия.
Заболяването може да бъде объркано с други такива, при които е характерна висока температура. Още при появата на най-малки симптоми и съмнения, трябва да последва консултация с лекар.
Веднага трябва да започне лечение, като в някои остри случаи може да се стигне и до преливане на кръв. /но за това ще помоля повече информация да даде itavet, тъй като това все пак е доста специализирана материя, в която не искам да се бъркам!/
***
Една кратка схема за ваксинация:
1-ва ваксина - 2 инжекции в разстояние на 3-4 седмици (мин. 2, макс. 6)
Защита - 1 месец след 2-те ваксини
Повторна ваксинация - годишно или на 6 месеца, преди всеки опасен период на зараза.
Забележки:
Ваксини се поставят само на кучета, които са в отлично здраве! Да се избягва стреса няколко дни след поставяне на ваксината. Ваксината срещу бабеоза да не се комбинира с други ваксини!
***
Като всички гадини и кърлежите са опастна напаст! Моля itavet да допълни повече за заболяването, за лечението и как да си предпазим кучетата. И да ме поправи, ако съм дала грешна информация. Всичко е от чуждестранни сайтове в нета.
Публикувано изображение
0

#2
Потребителя е офлайн   novak 

  • Платинен Потребител
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Виж галерията
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 3608
  • Регистр: 18.02.08
Бабезиоза при кучето

--------------------------------------------------------------------------------


Babesia sp. са микроорганизми, които паразитират в еритроцитите (червениет кръвни клетки) и предизвикват силна анемия у гостоприемника. B. canis и B. Gibsoni са два от тези представители, които се срещат при кучето. Основен момент в разпространението на бабезиозата играяткърлежите.
Цикъл на развитие:

Кърлежите са преносителите на бабезиите. След като кърлежът се захване за кучето и проникне с устния си апарат през кожата в кръвоносен съд, инокулира трофозоиди(форми от развитието на бабезиите) в кръвния ток, които навлизат в еритроцитите(червени кръвни клетки), където продължават своето развитие. Когато нов кърлеж, който не е носител на бабезии се захване за такова куче заедно с кръвта, която поема при хранене, поема и бабезиите, които са в еритроцитите. В резултат на жизнената си дейност бабезиите предизвикват разрушаване на еритроцитите от където и произлиза най-важния симптом при това заболяване – остра анемия.
Клинични признаци:

Случаите на бабезиоза при кучето варират широко в своята тежест на протичане от свръх остро, шок, хемолитична криза и субклинично. Кучетата обикновенно демонстрират остра форма на бабезиоза, която се характеризира с някои основни прпизнаци като треска, обща слабост, побелели лигавици, депресия и тъмнокафяфа урина.
Ако сте установили, че вашето куче е ухапано от кърлеж, бъдете по-наблюдателни през следващите няколко дни. Обърнете внимание на поведениета на кучето, на цвета на урината и оглеждайте мукозните мембрани. Мукозни мембрани, това са лигавицата на устата(венците) и очната конюнктива. Като отворите устата на кучето или просто повдигнете устните(бузите) му ще можете лесно да разгледате лигавицата им и венците. Нормално те трябва да са розови и при натиск с пръст да побеляват, като след отпускане да възстановят розовия си цвят за по-малко от 2 секунди. При бабезиоза поради силната анемия дължаща се на големи брой разрушени еритроцити, лигавиците, венците и очните конюнктиви често са порцеланово бели. Натиска върху венците и лигавицата на устните(бузите) не променят техния цвят( той е константно бял).
Няколко дни след появилата се анемия може да се наблюдава и жълтеница. Тя лесно се установява като разтворите широко клепачите на кучето, така че да се види “бялото” на окото. В тези случаи то е с жълт цвят. Жълтеницата се дължи на пигмента, който се образува в черния дроб в резултата на преработката на разрушениете червени кръвни клетки.
Основния механизъм на патогенното действие на бабезиите е разрушаването на червениет кръвни клетки и последващата от това хипоксия на тъканите (недостиг на кислород). Всичко тава води до сериодни увреждания на чернишя дроб, бъбреци, далак, сърце, бели дробове и нервната система.
В обобщение бих казал: Ако няколко дни след като сте установили, че вашето куче е било ухапано от кърлеж наблюдавате:
залежаване и отказване от храна
бърза умора
тъмно-кафяв цвят на урината конюнктиви или пожълтяване
можете
учестено дишане
побелели венци и очни да се усъмните за бабезиоза и трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.
Лечение:

Лечението е успешно, ако е проведено своевременно. Има специфични препарати за борба с бабезиозата, но трябва да се приложат в по-ранните стадии на болестта.
Кучетата преболедували от бабезиоза не бива да стават донори на кръв, тъй като остават носители и могат да предизвикат заболяване на реципиента.



----------------------------------------------------------------------------
©2001
web design:

Най хубавото куче е това ,което отговаря на вашите изисквания.
0

#3
Потребителя е офлайн   itavet 

  • Сребърен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • Виж галерията
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 897
  • Регистр: 19.02.08
Мога да добавя само,че иктеруса и хематурията не са характерен признак при кучетата!

Лечението е дълго, с продъ;жително приемане на специфични препарати,редовни контролни изследвания и е успешно само ако заболяването се хване навреме, когато е хронифицирало нищо не може да помогне!

Като съвет: ако сте извадили или открили кърлеж по кучето си - след 10-тина дни го заведете на лекар и направете кръвни изследвани плюс тест за бабезиозата.

0

Сподели темата:


Страници 1 от 1
  • Не можете да публикувате нова тема
  • Не можете да пишете в тази тема

1 Потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни