Какво причинява рибната тения (Diphilobotrium latum)


При човека рибната тения причинява заболяването Дифилоботриоза, което води до тежко изтощение, злокачествена анемия, а понякога и до смърт. Това изтощение се дължи на факта, че тенията се храни чрез осмоза с цялата си повърхност на своето дълго тяло, тъй като то се намира потопено в хранителните сокове в червата на гостоприемника. В червата на човек от личинките израстват червейчета с дължина 8-12 мм и повече. Паразитът може да живее в организма 10-20 години. Източник на заразяването може да станат щука, налим, костур, сьомга и др. При това заболяване апетитът отслабва, появяват се слабост, прилошаване, по-рядко – повръщане, слюнкоотделяне, оригване, киселини, къркорене в стомаха, чувства за тежест в корема, главоболие, раздразнителност, понякога сърбящ обрив.


Сериозен източник на заразата са реките и язовирите, в които се вливат фекалните води от канализациите на градовете и селата – в нашата страна те не са малко. Ловенето на риба в тези водоеми, например в Панчаревското езеро, неспазването на нужната хигиена и кулинарна обработка носят потенциалния риск от заразяване, често с летален изход.


Ето и някои от другите паразитни заболявания причинени от консумиране на сурово или недостатъчно термично обработено месо на риба:


Описторхоза

Възбудител е вид морска риба от северните морета. Размерът на глистите е 7-12 мм. С личинките на паразитите е заразена сладководна риба – платика, червеноперка и др.

Проявлението на болестта започва 2-3 седмици след консумацията на необеззаразената риба. Ако човек се разболява за първи път, усеща слабост, главоболие, температурата стига до 40 градуса, налице са прилошаване, повръщане, болки в дясното подребрие, горчив вкус в устата, непоносимост към мазна храна. При хронично протичане на болестта паразитите не “заявяват за себе си” така категорично, въпреки че продължават да си действат.


Клонорхоза

Възбудителят е вид китайска риба. Този възбудител се предава от риба, уловена в река Амур и нейните притоци, във водоемите на Китай, Корея и Виетнам. Такива са каракуда (таранка), шаран и др. Болестта се проявява с повишена температура, обриви по кожата и увеличаване на черния дроб.


Нанофиетоза

Причинява се от почти кръгли малки червейчета с размери 5 мм, които паразитират в тънките черва. Появява се много упорита и тежка диария. Източник на заразяването са някои видове пъстърва. При продължително протичане на болестта се развива анемия.


Метагонимоза

При нея червейчетата са дълги от един от два и половина милиметра и населяват червата на човека. Паразитите се предават чрез сом, червеноперка, шаран, каракуда, толстолоб и др. Болестта се проявява от 7 до 10 дни след заразяването. Налице са висока температура, обрив по кожата, диария, болки в корема, болезненост при опипване на корема по хода на дебелото черво.


Анизакиоза

При нея личинките на кръглото червейче могат да засегнат почти всички морски риби – сьомга, треска и др. Рискуват да заболеят всички онези, които обичат японските блюда, приготвени от сурова риба. При това заболяване личинките могат да предизвикат увреждане на червата. Инкубационният период е от няколко часа до 7 дни. Проявленията на болестта са прилошаване, повръщане, болки в корема, обриви, температура, диария. 

 

{START_COUNTER}